به گزارش خبرگزاري مهر ، مهندس مهرداد تقي زاده با بيان اينكه 88 درصد آلودگي هواي تهران ناشي از تردد خودروهاست تصريح كرد: بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه با رفع معضل ترافيك به طور 100 درصد آلودگي هواي تهران نيز كاهش نخواهد يافت بلكه بايد به فكر ارائه راهكارهاي مشتركي باشيم كه بتوانيم كه با اجراي آنها علاوه بر رفع معضل ترافيك پايتخت مشكل آلودگي هوا را نيز برطرف كنيم.
مشاور عالي شهردار تهران با اشاره به تكميل بزرگراه يادگار امام و اتصال چمران به نواب به عنوان يكي از دهها راهكار روانسازي بار ترافيك مسيرهاي اين محدوده ها گفت: توسعه خطوط ويژه، ايجاد محدوديت در تردد خودروهاي تك سرنشين، تغيير ساعت كاري بانكها و تشديد اعمال مجازات متخلفين رانندگي از سوي پليس راهنمايي از جمله راهكارهاي كاهش و كنترل ترافيك پايتخت است .
وي با اشاره به ضرورت توسعه خطوط ويژه اتوبوسراني در پايتخت به عنوان يكي از دهها راهكار اصلي كوتاه مدت، كم هزينه و موثر در بهبود وضعيت ترافيك تهران گفت: در حال حاضر 73 كيلومتر خط ويژه اتوبوس در تهران داريم و اين در حالي است كه نياز كلانشهر تهران براي تردد ايمن و روان وسايل نقليه عمومي به بيش از 200 كيلومتر خط ويژه است.
مشاور عالي شهردار تهران با تاكيد بر اينكه توسعه خطوط ويژه يكي از راهكارهاي كليدي روان سازي معضل ترافيك پايتخت است تصريح كرد: در صورتي كه خطوط ويژه در پايتخت توسعه نيابند، با افزايش آلودگي هوا جذب كم مسافر و مشكلات عديده اي در برنامه ريزي براي زمان حركت اتوبوسها مواجه خواهيم بود.
تقي زاده با تاكيد بر اينكه ساخت بزرگراه هاي متعدد نيز به تنهايي مشكل ترافيك پايتخت را حل نخواهد كرد ، اظهارداشت: در حال حاضر 273 كيلومتر بزرگراه در تهران داريم و اين در حالي است كه شهرهايي مانند لندن با 100 كيلومتر بزرگراه كه در مقايسه با بزرگراه هاي تهران معادل نصف است ، با مشكلات عديده ترافيك مواجه نيستند.
وي با اشاره به كم هزينه بودن و درجه تاثيرگذاري احداث خطوط ويژه در تهران در زمينه كاهش معضل ترافيك گفت: مي توان به تدريج با توسعه خطوط ويژه به منظور تشويق شهروندان به استفاده از وسايل نقليه عمومي علاوه بر اتوبوسها، امكان تردد خودروهاي چند سرنشين و خودروهاي سبز كه با سوخت سالم تردد مي كنند را در اين مسير فراهم كرد.
تقي زاده با اشاره به نقش مثبت مسير ويژه اتوبوس ها نسبت به خطوط عادي شبكه اتوبوسراني در جابجايي مسافر تصريح كرد: در حال حاضر طول خطوط شبكه اتوبوسراني درتهران 3127 كيلومتر و طول خطوط ويژه 73 كيلومتر است و اين در حالي است كه روزانه در يك كيلومتر مسير ويژه اتوبوس 4674 نفر جابه جا مي شوند كه اين رقم در مقايسه با تعداد مسافراني كه روزانه در شبكه عادي خطوط اتوبوسراني معادل 894 مسافر حمل مي شوند ، بسيار چشمگيرتر است.
مشاور عالي شهردار تهران ، پايين بودن قيمت سوخت در كشور و همچنين هزينه پايين توقف خودرو را از جمله عواملي دانست كه موجب ايجاد انگيزه بيشتر در شهروندان تهراني براي استفاده از خودروي شخصي نسبت به حمل و نقل عمومي مي شود.
نظر شما